VOĆAR D.O.O.
Karađorđeva 63, 11420 Smederevska Palanka
Telefon: +381 (0)26 313 688
 
 
Vesti << Nazad
 
"Voćar-palanka": Opet hrane pola Evrope
Postavljeno: 06.08.2012.
Kako je obnovljena fabrika već ispunila ovogodišnji plan proizvodnje. Proizvedeno 2.000 tona robe, a zbog puste zemlje Opština će poklanjati sadnice

Objabljeno u VEČERNJIM NOVOSTIMA   12. jul 2011. 21:22
SMEDEREVSKA PALANKA - Fabrika za preradu voća i povrća "Voćar-Palanka", posle pauze od deset godina, uspešno je obnovila proizvodnju i već premašila planiranih 2.000 tona gotove robe, koliko se očekivalo u čitavoj ovoj godini.

- Trenutno, 50 zaposlenih radi u dve produžene smene, čak i nedeljom - kaže Rade Ivanović, treći vlasnik "Voćara". - Dnevno proizvedemo šleper robe, odnosno 20 tona, i to je čist domaći proizvod: od pameti i rada, do sirovine i ambalaže.

S obzirom na to da su kapaciteti fabrike preveliki za srpsko tržište, čak 80 odsto robe se priprema za izvoz u zemlje Evropske unije, posebno za Nemačku, a - u saradnji sa lokalnom samoupravom, koja je uspostavila privredne veze za pobratimskim Solnečnogorskim rejonom, nadomak Moskve - ugovorena je i isporuka na tržište Rusije.

Istovremeno, pripremljeni su i novi proizvodi, kao što je pekmez od šljiva bez šećera, namenjen Evropskoj uniji. Nova je i termostabilna marmelada, koja se ne otapa na temperaturi ispod 200 stepeni, pa su za nju zainteresovani "Banini" i "Medela". Nadalje, tržištu su ponuđena i dva retka proizvoda: liska za sarmu i pasterizovani karfiol...

Nije, međutim, baš sve idealno. Zbog problema koji su nastali tokom prethodne dve neuspešne privatizacije "Voćara", seljaci donje Jasenice okrenuli su se drugim poslovima i napustili zemlju, pa u palanačkoj opštini ima najmanje 7.000 hektara zaparloženog obradivog zemljišta. Slavoljub Đurić, predsednik SO, s toga, najavljuje mere kako bi se proizvođači vratili voćarstvu.

- Insistiraću da, već od 2012, u budžetu lokalne samouprave počnemo da izdvajamo po deset miliona dinara za kupovinu 100.000 sadnica voća, koje ćemo pokloniti proizvođačima. Oni će moći lepo da zarade, jer sada imaju fabriku koja će da otkupi njihovu robu, a opština će, kroz četiri-pet godina, zahvaljujući toj proizvodnji, udvostručiti nacionalni dohodak u budžetu - optimista je Đurić.


CVEKLA KAO LEK

PALANAČKA fabrika vraća se i proizvodima od cvekle, po kojima je nekada bila poznata u svetu. Počinje se sa salatom, a u toku je sređivanje linije za proizvodnju soka, koji spada u zdravu i lekovitu hranu. Sok od cvekle u Evropi, inače, proizvodi još samo švajcarska "Biota"!


POŠTENO

"VOĆAR" je otkupio 200 tona višnje po ceni od 65 do više od stotinu dinara za kilogram, 100 tona kajsije po 50 dinara, a u toku je otkup i ostalog sezonskog voća. Seljaci su zadovoljni jer im se svaki gram robe plaća odmah - na vagi - što je prava retkost.
 
Poslednje vesti
04.03.2014.
  Predsednik opšine i predsednik Skupštine opštine uručili zahvalnicu Radomiru Ivanoviću, vlasniku poduzeća "Voćar"
27.02.2014.
  Priznanje Menadžer godine - Radomir Ivanović